Skip to content
Sök

Breviks Coronastrategi

Ett ständigt

pågående arbete

Att möta coronapandemin på ett tryggt och säkert sätt för våra besökare och deltagare, samtidigt som vi säkerställer gårdens viktiga verksamhet har varit svårt. Det kräver snabba justeringar, flexibilitet och påhittighet. Vi jobbar därför kontinuerligt med att anpassa oss efter de förutsättningar som pandemin, våra myndigheter och politiker ger oss. Om du har frågor kring vad som står här, kontakta oss gärna.

Anpassning av

Sommarlägret

Under sommaren 2021 genomförde vi ett lyckat sommarläger, och det kändes nästan som vanligt. Vi kunde med några enkla förändringar skapa ett tryggt läger för alla våra deltagare och ledare. Vi har duktiga ideella krafter till stöd som till vardags jobbar med kris- och riskanalyser, sjukvård och ledningsarbete som hjälpt oss med våra strategier, och det gav positivt resultat. Även om det nu är svårt att veta hur pandemiläget kommer att se ut sommaren 2022 så kan vi ta med oss mycket erfarenhet in i ett nytt sommarläger och känna oss trygga med det.

Med det sagt så behöver vi vara tydliga med att ett sommarläger aldrig kommer att kunna bli en helt smittsäker plats. Barn och ungdomar kommer att leka och kramas, och inte alltid komma ihåg att hålla avstånd eller tvätta händerna. Vi och våra ledare kommer såklart se till att påminna så mycket vi kan, och hjälpa till genom att göra strukturella förändringar som påminner alla om det viktiga i att minska smittspridningen. Men du som vårdnadshavare bör vara medveten om att det ingår viss risk i att åka på ett sommarläger under en pandemi.

STRATEGIER

Minskning av antalet ledare och deltagare på lägret
För att minska risken för smittspridning och göra det enklare för oss att dela upp oss och hålla avstånd har vi valt att dra ner antalet platser som vi erbjuder på lägret. Det gör också att vi kan minska antalet ledare på gården. Det är ett effektivt sätt att göra gården säkrare.

Viktigt att sjuka deltagare och ledare håller sig hemma
Troligtvis den främsta och mest effektiva lösningen till att undvika smittspridningen är att den som har symptom stannar hemma. I det här fallet är det otroligt viktigt du som vårdnadshavare jobbar tillsammans med oss för att se till att ert barn är friskt när de kommer till lägret. Om ett barn visar symptom på lägret behöver du också vara beredd att komma och hämta ditt barn. Som grundregel behöver du hämta ditt barn inom 3 timmar, men det finns möjlighet att be om dispens om du bor långt bort. Vi kommer att vara extra hårda med att skicka hem barn och ledare med sjukdomssymptom som försiktighetsåtgärd. Ett barn som varit symptomfri enligt FHMs rekommenderar är i regel välkommen tillbaka till lägret men beslut tas alltid av lägerledning.

Utnyttja våra utomhusytor
Brevik är en enorm gård med mycket utomhusyta. Det är en stor styrka i dessa tider då vi på ett positivt sätt kan spendera mycket tid utomhus där det både är mindre risk att sprida smitta, men också låter oss hålla längre avstånd.

Rutinmässiga förändringar
Vissa enkla medel kan göra stor skillnad. Till exempel har vi handtvättningsstationer i anslutning till matsalen för att fler enklare och snabbare kan tvätta sina händer inför måltider. Vårt sätt att servera mat enskilt vid varje bord istället för ett buffésystem hjälper också till att hålla riskerna nere. Tillsammans med våra programgrupper som planerar lägrets aktiviteter kan vi också göra förändringar i schemat som hjälper oss att styra riskerna.

Anpassningar för

GRUPPER, FÖRETAG, FÖRSAMLINGAR, SKOLKLASSER

De regler och restriktioner som vi behöver följa kan förändras snabbt och ofta. De är ofta komplicerade och ibland kan olika saker gälla för olika typer av grupper. Med anledning av det är det viktigt att ni hör av er till oss för att få den mest uppdaterade informationen om vad som gäller för just er bokning.

Strategier

Distans mellan grupper
Vår gård är stor. Vi har många byggnader och mycket utomhusyta. Det gör att vi på ett bra sätt kan se till att olika grupper inte behöver mötas på gården. Beroende på smittläget, gällande restriktioner och era önskemål gör vi upp en plan som blir så praktisk och smittsäker som läget kräver.

Städning och hygien
Vi har under ökat våra städrutiner och ser alltid till att ofta rörda ytor som dörrhandtag och låsknappar rengörs ordentligt. Boenden och toaletter/duschar i anslutning till boendet städas i regel av grupperna själva men vi kommer se till att vara extra noga i inspektioner och även erbjuda ytdesinfektion för extra noggrann rengöring.

Antalsbegränsningar
Om det finns antalsbegränsningar och/eller regler om vaccinpass etc. tar vi tillsammans upp det när ni gör er bokning. När ni gör en bokning hos oss förbinder ni er också att följa de restriktioner som finns och att följa de rutiner och antalsbegränsningar som vi informerar er om.

Ytterligare strategier kommer fyllas på vartefter vi arbetar med frågan.