Skip to content
Sök

UKRAINAHJÄLPEN PÅ BREVIK
Märk din gåva med ”Ukraina”

Vi vill göra det vi kan!

Tusentals mammor och barn flyr idag Ukraina och letar boende, mat och säkerhet. Det är kallt och svårt att veta vart och hur man ta sig till säkerhet om man inte har kontakter i närområdet.

KFUM Norrköping och Brevik ville ge mammor och barn som flyr Ukraina en meningsfull plats i Norrköping.

Brevik Kurs och lägergård erbjöd därför 36 bäddar med självhushåll i fin natur med koppling till sommarläger och aktiviteter för barn i åldrarna 10-17 år. Det finns kompetens och erfarenhet av att arbeta med barn och unga, ensamkommande flyktingbarn samt tillgång till en stor skara ideella ledare och unga. Utöver mat och boende bidrar Brevik med hjälp att aktivera unga, speciellt under sommarlägerperioderna, som med stor sannolikhet upplevt trauma och koppla både barn och vuxna till aktiviteter och lokalt engagerade ideella ledare.

Vi ville ge dem som flyr en möjlighet att kunna andas ut och tänka på annat än den verklighet som de behöver leva med en lång tid framöver.

Vilken skillnad kan du göra?

Bidrags-behov

Period 1 (mars-Aug): Vi har nu fått in tillräckligt med pengar för att garantera boende, mat och aktivering av barn och unga fram till 29 augusti. Det är fantastiskt vilket gensvar vi har haft! De pengar som kommer in från och med nu möjliggör resor, aktiviteter (t ex badhusbesök) som hittills har varit svårt att täcka finansiellt.

Period 2 (Aug-dec): Då behovet av boendeplatser har minskat i Sverige kombinerat med att boendet på Brevik är tillfälligt har vi valt att istället för att utöka längden av boendet slussa ut familjerna i lägenheter som kommuner har ansvar för (om ett lagförslag i riksdagen går igenom 1 juli). Vi är i aktiv kontakt med Norrköpings och Söderköpings kommun samt Migrationsverket för att förenkla flytten och maximera de kontakter och nätverk som har byggts upp för familjerna, samt förbereda inför skolstart i augusti.

Om du vill bidra på annat sätt än ekonomiskt

Följ länken nedan så ser du vad vi behöver i vårt boende just nu. Listan uppdateras löpande. Om du har något du vill skänka så skicka ett mail till insamling@kfum-norrkoping.se Leverera inget till gården som vi inte bekräftat, vi gör vårt bästa för att hålla listan aktuell och svara snabbt men behöver också se till att ha överblick och kunna hantera det som skänks. Stort tack!

Ukrainahjälpen, Breviks boende – behov just nu

Alla kan göra något

Hur hjälper ditt bidrag?

Tack vare de som har stöttat Ukrainahjälpen har Brevik kunnat erbjuda boende, mat, aktiviteter och dedikerad personal för att stötta familjerna genom byråkratiskt krångel, språkinlärning och närheten till medmänniskor. Nära 100 individer har stöttat Ukrainahjälpen. Helt otroligt! Nedan hittar ni även de företag och organisationer som har ställt upp i denna svåra tid. Stort tack till er alla!

Vill ni läsa mer om initiativet kan ni läsa om det i NT här, här och här samt lyssna till P4 här.

 

Några av våra hjälteorganisationer!

Renall, Fyrvakten, Haga Cykel, Djurbergs, Söderköpingsposten, Serander Fastighetsförmedling, Mariehofs Maskin, Odd Fellow Söderköping, Rotary Söderköping, Care Bridge, Chromaway, Stenbeck Stiftelse, Wishful, Lefflers, KAHO studios, Medicator, InCTRL, ED Bygg, Tillgänglighet Sverige, Paul Artist, CoOperate, Vision L Kvalitetspartner, Tappra Barn, ICA Sturefors, Menigo, Mimmis Hus, Circle K Söderköping, Tempo Trollet, Vårdcentralen Östra Husby (ni har varit strålande!), RP möbler och Kontorab.
Ukrainska föreningen Norrköping & KFUM Norrköping genom INTUS och övriga verksamheter.

 • Migrationsverket och kommunerna

  Är de mest troliga uppköparna av platser för flyktingar. Av erfarenhet från flyktingkrisen 2015 så vet vi dock att det tar tid, är utmanande upphandlingar samt fokus på billiga boenden före barns bästa. Brevik sökte därför privata pengar i detta första skede, men kan söka statliga pengar när tillfälle ges och är i kontakt med Migrationsverket och Norrköpings kommun. Vi räknar dock att detta kommer ta tid. Tid som mammor och barn på flykt inte har.

 • Märk din gåva med ”Ukraina”

  Bankgiro till Breviksstiftelsen:
  431-7426

  Swish till Breviksstiftelsen:
  123 195 11 36

 • KFUM Norrköping

  Vi erbjuder mötesplatser där unga människor kan utvecklas till sin fulla potential. Vi utgår ifrån en helhetssyn på människan och möter unga människors aktuella behov. Det viktiga är egentligen inte vad vi gör, utan varför och hur.

  KFUM Norrköping är en del av KFUM Sverige, en nationell rörelse med ca 60 000 medlemmar.

  KFUM är en del av två globala ungdomsrörelser, YMCA och YWCA. Tillsammans finns dessa organisationer i ca 130 länder och når ca 70 miljoner människor.