Skip to content
Sök

INFO
OM SOMMARLÄGER

VIKTIG INFORMATION OCH

VANLIGA FRÅGOR

Som lägerdeltagare för allra första gången kan det vara lite nervöst att åka hemifrån (för att inte tala om hur nervöst det är för vårdnadshavarna). Kanske vet du inte alls hur det ser ut på Brevik eller så känner du inte någon sen innan. Men både du och dina vårdnadshavare kan vara lugna med att vi har nära 70 års erfarenhet av att bedriva läger och att våra duktiga ledare kommer ta väl hand om dig.

Information om

Anmälan, betalning och bokningsregler

Anmälan och betalning
Anmälan sker digitalt och betalning för lägret görs i samband med anmälan. Betalning kan göras med kort, faktura och avbetalning. Mer information om hur du anmäler till ett läger och betalar hittar du här.

Bokningsregler
Vid avanmälan senast 2 månader innan lägerstart återbetalas lägeravgiften förutom en anmälningsavgift om 20% samt medlemsavgift (100 kr). Vid senare avanmälan debiteras full avgift. Om vistelsen på lägret avbryts betalas ej någon avgift tillbaka, oavsett om det är deltagaren, dess målsman eller vi som initierar avslutet.

Verksamheten drivs av Breviksstiftelsen som är en del av föreningen KFUM Norrköping. Som deltagare blir du medlem i KFUM Norrköping genom sektionen KFUM Brevik. Verksamheten kommuniceras som ”KFUM Brevik”.

Sjukdom
Om deltagaren blir sjuk och av den anledningen inte kan eller bör vara på lägret kan vi tillsammans kontakta ert försäkringsbolag för att försöka få dem att täcka delar eller hela deltagaravgiften. Det är i många fall den bästa lösningen, men en som vi turligt nog sällan behövt använda.

Personuppgifter
Alla avgifter och anmälningar hanteras genom föreningens medlemssystem ”SportAdmin” och när du väljer att anmäla en deltagare till vårt läger godkänner du också att vi hanterar nödvändiga personuppgifter.

Avbryta lägret i förtid
Det kan hända att något sker som gör att barnet inte vill eller kan vara kvar på lägret tiden ut. Det kan exempelvis vara hemlängtan som gör att ett barn väljer att avbryta lägervistelsen, men det kan också vara lägerledningen som tar beslut om att avbryta, för att barnet inte följer lägrets regler eller rutiner. Bråk mellan deltagare, som bedöms inte kunna lösas på plats, kan också vara en anledning till avbrott från båda sidor.

Det kan ibland hända att ett barn avbryter, men sedan ångrar sig och vill komma tillbaka. I det fallet är det upp till lägerledningen att avgöra om det är en bra idé, och de utgår då i de flesta fall från gruppens bästa samt vad som hänt i grupprocessen sedan avbrottet. Vi följer i alla dessa fall våra bokningsvillkor.

Vad ingår i lägeravgiften?
I priset ingår mat, boende, aktiviteter, försäkring under vistelsen och transport mellan Brevik och Norrköping vid lägerstart och lägerslut, samt medlemskap i KFUM Norrköping. Breviks olycksfallsförsäkring omfattar alla som är inskrivna i svensk försäkringskassa. Brevik förutsätter att var och en har sakförsäkring för personlig egendom och tar inte ansvar för om något går sönder eller försvinner. 

Bra att veta

Innan lägret

Konfidentiella uppgifter
På våren, när sommaren börjar närma sig kontaktar vi alla vårdnadshavare och ber dem fylla i  det vi kallar det konfidentiella formuläret. I det formuläret frågar vi frågor om allt vi kan tänkas behöva veta inför lägerstart. Det kan handla om hur van deltagaren är att sova borta, simkunnighet, eventuella diagnoser, allergier eller medicin. Det är jätteviktigt att vi får in de konfidentiella uppgifterna i rätt tid så att vi kan förbereda oss och ta emot varje deltagare med rätt förutsättningar.

Stugindelningen
Dagarna innan lägret börjar sätts stugindelningen, det vill säga vem man ska bo med och i vilken stuga. Deltagarna bor oftast i stugor med totalt 8 barn/ungdomar. Varje stuga har sin egen ledare och stugan blir ens familj under tiden på lägret. Deltagarna i en stuga gör de flesta aktiviteter tillsammans, men såklart hänger de också med alla andra deltagare.

I den konfidentiella blanketten kan deltagarna få önska en eller två kompisar de gärna vill komma i samma stuga som. I möjligaste mån ser vi till att deltagarna får bo med den de önskat, men det är inget vi kan garantera.

Tips och

Packlista

Märk dina grejer
Ta gärna med en lista på vad du har med dig till Brevik, så är det lättare att få med sig allt hem igen. Kläderna bör vara märkta, dels för ev. tvätthantering och dels för att vi lättare ska hitta, om du glömmer något. Det kan också vara smart att fota sånt som lätt kommer bort, ex kepsar, tjocktröjor eller regnjackor. Då blir det lättare för oss att hitta det som är borttappat.  Vi har mycket begränsad möjlighet att leta efter kvarglömda plagg under sommaren. Vi sparar alla förfrågningar till sommarens slut och kollar vid ett tillfälle. Ni är dock välkomna ut att själva leta om det är något ni saknar. Under tidig höst skänker vi kvarglömda kläder till klädinsamling.

Telefon, kamera och andra värdesaker
Bara de äldsta deltagarna på lägret; konfirmander, Best of Brevik och International Camp får ha med sig mobiler. De får användas några timmar varannan dag, och när de inte används är de inlåsta hos ledarna. Deltagare på de yngre lägren bör inte ha sin telefon med sig. Om den ändå medförs låses den in tills det är dags att åka hem.

Har du andra värdesaker med dig, kanske en kamera eller ett musikinstrument kan vi hjälpa till att hålla det inlåst om du vill, men kom ihåg att Brevik aldrig tar något ansvar för om dina värdesaker går sönder eller försvinner. Brevik förutsätter att var och en har sakförsäkring för personlig egendom. Vi rekommenderar att du lämnar alla dyrbara prylar hemma för att slippa att någonting tråkigt händer.

Tvätt
Du som är på ett längre läger (3-4 veckor), har möjlighet att få din tvätt tvättad på Brevik. Kom då ihåg att packa ner en stor tvättpåse som slukar mycket tvätt. Då vi tvättar tvätten till många personer samtidigt så tar vi inte ur tvätten ut tvättpåsarna när vi tvättar utan tvättar hela påsarna i maskinen, därför är det viktigt att påsen är stor så att tvätten inte ligger för hårt packad vilket kan göra att tvätten kanske inte blir ren eller att påsen går sönder och tvätten blandas med andras tvätt. Du behöver inte ta med eget tvättmedel.

Vad händer

Första dagen

Åka till Brevik
Busstransport kommer att ske från Norrköping till Brevik för de som vill. Bussen går från Norrköpings Resecentrum hållplats C2 klockan 13.00.

Första lägerdagen är ni som kommer med egen bil välkomna till Brevik mellan klockan 13.00 och 15.00. På plats finns flera sommarledare med ledartröjor på så att det ska vara lätt att känna igen dem. De finns där för att hjälpa alla att hitta rätt, svara på frågor och hålla i aktiviteter i väntan på att alla deltagare är på plats.

När du kommer fram
När ni rullar in till Brevik möts du av någon av de ca 40 ledare som jobbar på Brevik under lägret. Det första du gör är att checka in och ledaren som mötte dig kommer att visa var du ska göra det. Vi prickar av att du kommit och du får lämna in din plånbok. På så sätt slipper du hålla reda på pengar eller kort i stugan. Stugledaren tar sedan med sig din plånbok när det är dags att att handla i vår kiosk som kallas markan. Har du en telefon med dig är det också nu du lämnar ifrån dig den så att den kan låsas in.

Nu drar det igång!
När du checkat in möts du av din stugledare eller någon annan ledare och han eller hon följer då med dig till din stuga, visar var du ska bo och presenterar dig för dina stugkompisar. Då är det ett perfekt tillfälle att bädda sängen och göra sig lite hemmastadd i stugan. Annars kan du alltid gå till mötesplatsen där det finns ledare som håller i aktiviteter tills allt drar igång. Vid 15.00 drar vi igång med rundvandring och lära-känna-lekar och då är det dags för alla vårdnadshavare som är kvar, att åka hem. Nu är lägret igång!

Praktisk info

Under lägret

Boende
På lägret bor deltagarna oftast i en 8-bäddstuga tillsammans med de andra deltagarna på samma läger. Stugorna ligger två och två och mellan varje stugpar finns även ett litet rum med två bäddar som barnens stugledare bor i. Stugledarnas uppgift är att ha nära kontakt med barnen och se till att de trivs på lägret.

I varje stuga finns 4 våningssängar, ett skåp till varje deltagare och ett bord med långbänkar. Varje deltagare tar själva med sig lakan för att bädda sin säng med.

Toaletter och duschar
Stugbacken, som vi kallar det område där stugorna ligger, har fin utsikt över vattnet och lägergården. Toaletter och duschar finns i ett nybyggt hus mellan stugbacken och matsalen uppdelat för killar och tjejer. Varje morgon är det en stuga som har ansvar för att städa respektive del av duscharna/toaletterna.

Måltider
Varje dag serveras det frukost, lunch, mellanmål, middag och kvällsfika. Alla dagens måltider, utom mellanmålet, serveras i vår matsal där vi oftast får plats med alla lägerdeltagare samtidigt. På Brevik serverar vårt kök vällagad mat och flera av måltiderna är vegetariska.

Är du i behov av specialkost är det viktigt att du meddelar det till Brevik senast en vecka innan lägrets start. Det kan du fylla i när du anmäler dig men också i den konfidentiella blanketten som skickas ut. Skriv så utförligt som möjligt vad som behöver uteslutas ur kosten, är du vegetarian så skriv då vilken typ av vegetarisk kost du äter. Vi kan dock ej ta hänsyn till speciella dieter som t.ex. LCHF, Paleo eller liknande.

Markan
I Breviks kiosk, Markan, kan du köpa godis, glass, läsk, Breviks-tröjor med mera. Varje deltagare lämnar in sin plånbok, med kontanter eller kort och denna tar sedan stugledaren med sig när det är dags att handla. Markan har öppet tis, tors, lör och vi har en köpgräns på ca 40:- varje gång när det gäller godis och läsk. Vill du köpa en tröja eller något annat går det utöver den gränsen. Som deltagare på läger har man ingen telefon med sig och därför går det inte att betala med swish.

På kollo

En vanlig dag

7:15 Väckning
Två ledare ansvarar för att väcka samtliga deltagare, ofta görs det på ett spexigt sätt med flera ledare som klär ut sig och hittar på tokigheter i stugan. Allt ifrån dans till att leta efter den osynliga ninjan.

7:45 Frukost
En vanlig Breviksdag (om det nu finns någon sådan) börjar med frukost runt 7:45. Efter frukosten samlas hela lägret vid flaggstängerna för flagghissning och morgonsamling och programgruppen presenterar dagens aktiviteter. Sen är det dags för lägerstädning! Alla deltagare städar sin stuga varje dag och två ledare sätter sen poäng på det vi kallar trivsel (hur städat och undanplockat det är) och mysfaktor (hur mysigt och trevligt det är i stugan). Fina teckningar, pynt eller kanske lite fjäsk för inspekterande ledare kan ibland ge extrapoäng. Vinnande stuga får den Gyllene Sopskyffeln och en överraskning från köket efter lunchen – ett roligt sätt att få en nödvändig uppgift utförd.

10:00 Förmiddagspass
Mellan 10-12:30 är första aktivitetspasset. Här har konfarna oftast läsning och övriga läger hittar på något tillsammans med sin stuga.

12:30 Lunch
Klockan 12:30 står den vällagade lunchen serverad. Deltagarna i stugan turas om med att duka och duka av bordet.

13:30 Fritid och bad
Efter lunch är det dags för fritid med möjlighet till bad för dem som vill det.

15:30 Mellanmål
På eftermiddagen serveras någon form av mellanmål, det kan vara allt från från frukt till något bakat av köket, eller kanske en smoothie. Efter mellanmålet är det aktiviteter igen, antingen med din stuga eller kanske gemensamt med hela lägret.

17:00 Middag
Middagen serveras i matsalen och kvällens program presenteras. Direkt efter middagen är det fritid med intressegrupper – olika aktiviteter varje dag där du själv får välja vad du vill vara med på. Efter middagen är det också telefontid då man kan passa på att gå till sommarexpen och låna en telefon för att ringa hem.

19:30 Kvällsaktivitet
Kvällsaktiviteten görs oftast tillsammans med hela lägret. Det kan vara allt från melodifestival, frågesport eller Oscarsgala till lägerbål.

21:00 Kvällen avslutas
Breviks flaggor halas för dagen och hela lägret samlas. Efter det så har konfirmanderna andakt och kvällsmacka serveras i matsalen.

22:00 Vesper
Alla samlas i sina respektive stugor för Vesper – en stund när stugledaren rundar av dagen på valfritt sätt. Kanske pratar ni om hur dagen varit, läser en bok eller tittar på stjärnorna…

I vår fina skärgård

Hajk

Kanothajk är en stor del av Brevik, nästan alla läger åker någon gång ut på en hajk. De lite mindre lägren åker ofta ut på en övernattning, medan de äldre ofta åker på lite längre hajker. Vår allra längsta hajk är för International Camp, hela 8 dagar! På hajk kommer vi nära naturen, med allt vad det innebär.

Första gången man åker på hajk kan det kännas både främmande och kanske lite skrämmande, men det är ofta just hajken som blir ett minne för livet. Mobiler och klockor lämnas på lägret så att gruppen verkligen får ha fokus på varandra. Vi sover när vi blir trötta, lagar mat när vi blir hungriga och vaknar när vi sovit ut. Att sova under bar himmel, göra upp lägereld, bygga vindskydd, äta hajkbanan och hotantotan samt utforska vår närliggande skärgård är en makalös upplevelse att ha med sig.

Förberedelser är A och O
Innan hajken är vi noga med förberedelserna. Vi övar på att paddla och lär oss om sjövett, och vad vi ska göra om en olycka händer på vattnet. Vi lär oss också mera om vår utrustning och hur vi kan använda den. Vi övar på att bygga vindskydd, tända eld, vara säker med kniv, yxa och såg, och att använda våra stormkök. Vi packar också tillsammans så att vi vet att alla har det dom behöver för att ha en rolig hajk.

Under hajken
En hajkgrupp är ca 8-10 personer och har alltid med sig minst två ledare. oftast har ledarna förberett en hajkrutt, men ju äldre deltagare, desto mer ansvar kan de själva få över exempelvis att välja rutt eller att navigera. Vi lämnar Brevik och paddlar i samlad trupp, pausar när vi behöver och om vi ska lite längre stannar vi och äter lunch innan vi når första ön. Där hjälps vi först åt att bygga ett vindskydd med hjälp av presenningar och våra kanoter. Vi organiserar upp vår lägerplats förbereder kanske för en lägereld. Sedan finns det lite tid för bad, häng eller kanske någon upptäcktsfärd på ön. När det börjar bli matdags lagar vi maten tillsammans och äter den på klipporna. Vi diskar och städar, och sen är det mys och häng tills det är dags att krypa ner i sovsäcken. Dagen efter packar vi och städar efter oss och gör allt en gång till tills det är dags att bege sig tillbaka till Brevik.

Säkerhet på hajk
På hajk är det viktigt att ta säkerheten på allvar, även om olyckor är otroligt sällsynta. Vi är ute på vattnet och ofta på obebodda öar och då är det viktigt att vi inte tar några onödiga risker, men också att vi vet vad vi gör om någon olycka skulle hända. Ledarna har grundläggande sjukvårdskunskaper (HLR, ABC) och har dessutom alltid en nödtelefon på sig. På Brevik finns det personal dygnet runt som svarar i telefon och är redo att rycka ut med båt och bil. Är det mer akut finns räddningstjänst och sjöräddning till hands. Vi har lång erfarenhet av hajk, kan skärgården utantill och vet vilka risker som finns och hur vi ska hantera dom, och det ger en enorm trygghet för både våra ledare och deltagare.

Vilka är

Breviks ledare

Alla våra ledare är ideella, och vi är otroligt stolta över att ha dem här sommar efter sommar. Varje sommar kommer ca 80 unga vuxna ledare hit för att driva sommarlägren. De gör det inte för pengarna utan för att de tycker att det är ett kul och värdefullt uppdrag. Ledarna är inte utbildade lärare, psykologer eller barnskötare, men de är otroligt ambitiösa, ansvarstagande och framför allt enormt engagerade. De flesta av ledarna har varit ledare i många år och många har själva varit deltagare och vet därför mycket väl hur det är att vara deltagare på ett sommarläger. Ledarna kommer från hela Sverige och många gånger även från andra delar av världen.

”Jag vill passa på att säga vilken god känsla jag fick när jag lämnade av Jack hos er. Från att bli mött redan vid parkeringen av Anna, en av volontärerna, och sedan få det trevliga och engagerade bemötandet hela vägen – det kändes riktigt bra! Och att Axel, en av hans ledare, ringde redan dagen innan för att stämma av kändes också så bra och genomtänkt.” – Mamma till konfirmand.

Det finns två ledningsgrupper bestående av tre erfarna Breviksledare som leder varsin ledarstab om ca 40 ledare under fyra veckor. Ledningsgrupperna backas i sin tur upp av den heltidsanställda personalen på Brevik. Ledarna utbildas under en vecka inför varje sommar i t.ex. Första Hjälpen, grupprocesser, ledarroller, kommunikation, konflikthantering med mera.

Breviks styrka ligger i dessa fantastiska unga förebilder som varje år leder sommarlägren. Alla nöjda vårdnadshavare och deltagare är kvitto på det.

Hur gör jag för att få

Kontakt med mitt barn under lägret

Ibland kan det vara skönt att få ringa hem och prata med någon du saknar. Deltagare på Best of Brevik, International Camp och Konfirmationslägret får ha med sig mobiltelefoner. Dessa förvaras av stugledaren dag- och nattetid och sen får ni tillgång till dem en stund varannan kväll.

De yngre lägren kan låna telefonen på sommarexpeditionen. Att du inte får ha din telefon på lägret beror på att vi vill att du ska vara med kompisarna på lägret och inte med kompisarna hemma när du är på Brevik. Vi vet också att det är mycket lättare att börja längta hem om en kan ringa varandra hela tiden. Dessutom är det skönt att slippa hålla reda på värdesaker som annars kan försvinna eller gå sönder.

Ni vårdnadshavare som vill nå era barn gör det på 0125-510 18. Eftersom deltagarna är ute på aktiviteter under dagarna så tar den som svarar nästan alltid ett meddelande och ber deltagaren att ringa upp när de har en stund över (vilket kan dröja längre än en önskar som förälder). Varje kväll efter middagen ca. klockan 18:00-19.30 har vi telefontid då de barn som fått ett meddelande, eller som själva vill, kan ringa hem.

Om det skulle hända något på lägret som ni vårdnadshavare behöver veta, kontaktar vi er direkt. Här på lägret lever vi väldigt nära varandra och eventuella problem måste redas ut på en gång för att inte växa och bli onödigt stora. Vi backar inte för att reda ut konflikter och ni vårdnadshavare får givetvis veta så snart som möjligt om något hänt kring ert barn. Om ert barn är ledset och vill ringa hem brukar stugledaren försöka hinna före med att ringa, så att ni vårdnadshavare först får veta vad som hänt och sen tillsammans med ledaren kan hjälpa ert barn på bästa sätt.

Sista dagen

På avresedagen avslutas lägret gemensamt direkt efter lunch. Hämtning kan göras tidigast 13:00, men om lunchen drar över kan det dröja till 13:15. De Vi Vi ber er att inte hämta deltagaren före lunch då det är viktigt att tillsammans få knyta ihop och avsluta lägervistelsen.

För de deltagare som anmält det ordnar vi transport från Brevik som är i Norrköping ca 14.45. Om ert barn ska åka med denna transport måste ni anmäla det i den konfidentiella blanketten. (Detta gäller ej konfirmationsläger.)

Specifikt för

Konfirmationslägret

Förträff
För att ytterligare förbereda sommarens konfirmationsläger ordnar vi en förträff på Brevik under våren. Då får konfirmanderna träffa varandra en första gång och lära känna Brevik. Vi får dessutom tillfälle att ta upp frågor kring gudstjänster och annat som konfirmanderna kan ha inför sommarens läger. En inbjudan skickas ut ungefär en månad i förväg.

Viktiga förberedelser
Konfirmationen på Brevik sker enligt Svenska kyrkans ordning och det är därför en självklarhet att varje konfirmand skaffar sig erfarenheter av gudstjänstlivet i Svenska kyrkan. Vi ber därför er vårdnadshavare att ni stöttar er blivande konfirmand genom att se till att hen besöker gudstjänster. Vi förväntar oss att varje konfirmand innan sommaren ska ha varit på minst 10 gudstjänster.
Julen och påsken är kyrkans största högtider och därför bör minst två av gudstjänstbesöken ske under julen och minst två under påsken. Ni vårdnadshavare får gärna följa med på dessa gudstjänster. Frågor dyker säkert upp som ni sen kan diskutera hemma.

Besöksdag
I mitten av lägret är det besöksdag och då har ni vårdnadshavare och anhöriga möjlighet att komma ut och hälsa på oss på Brevik. Dagen börjar kl. 11 med att vi firar en mässa som konfirmanderna är med och skapar – självklart är ni välkomna att delta i den, kom i god tid så att ni hinner promenera till lägerkyrkan. Efteråt, vid 12.30, äter konfirmanderna lunch. Om ni vill finns det möjlighet för er att köpa lunch och äta med konfirmanderna i matsalen. Vidare under eftermiddagen kommer det finnas olika aktiviteter att delta sig i. Besöksdagen avslutas klockan 17.00.

Mer info om besöksdagen kommer när sommaren närmar sig när vi vet vad som är möjligt utifrån smittläget.

Konfirmationsdagen
Sommaren 2021 valde vi att ha konfirmationen utomhus på Brevik pga Covid-19. Hur vi gör sommaren 2022 avgörs under våren beroende på smittläget. En ”vanlig” sommar ser konfirmationsdagen ut ungefär så här:

I samband med konfirmationen kommer vi att ordna så att konfirmanderna ställer upp för gruppbild, om släkt och vänner vill fotografera. Till den efterföljande middagen på Brevik välkomnas konfirmander och anhöriga, men vår matsal begränsar utrymmet till 4 anhöriga per konfirmand. Om någon familj inte utnyttjar alla sina platser kan någon annan få dessa. Inbjudan till konfirmationen och middagen, med definitiva tider och priser skickas ut under våren.

Under själva konfirmationen kommer ni konfirmander ha på er kåpor. Snygga skor är det enda ni behöver tänka på där. Däremot kan ni behöva lite snyggare kläder till den efterföljande middagen.

Till dig som är anhörig, tänk på att avskedet efter fyra veckor med så tät gemenskap kan vara jobbigt och bör få ta sin tid. Vi ber därför om er förståelse, så att konfirmanderna ska få en möjlighet att ta vara på dagen och att kunna få säga farväl i lugn och ro till varandra. Så för konfirmandernas skull ber vi er att ni deltar på middagen och att ni planerar in en liten marginal efter middagen – Det är viktigt att få säga hej då och att få avsluta ordentligt tillsammans.

Ungefär så här kommer själva konfirmationsdagen att se ut
11.00 Konfirmation med mässa
14.00 Middag på Brevik för konfirmander och anhöriga
16.30 (ca) Hemfärd