Sommarläger 2021 kan vara livsviktigt!

28 april 2021

Vi hoppas stenhårt på sommarläger 2021!

I fredags kunde vi ta del av ett inslag i nyheterna på TV4 gällande sommarläger 2021. Inslaget handlade om att ”Tiotusentals barn riskerar missa lägersommaren”. Vi på Breviks Lägergård håller med om att det finns en stor risk för att många barn och unga inte får den paus och välbehövliga påfyllning av energi som ett sommarläger ger. Därför är vi är oroliga för att Coronavirusets spridning och åtgärderna för att stoppa smittan samtidigt medför att de som mest behöver ett läger drabbas!

På Brevik jobbar vi med flera olika läger i åldrarna från 9 år upp till 16 år. Vi har över 60 års erfarenhet av att arrangera läger med flera hundra deltagare varje år. Vi har alla ett stort ansvar för att minimera smittspridning och aktivt följa myndigheternas regler och restriktioner. För att klargöra hur vi på Brevik aktivt arbetar förebyggande kan du läsa våran Corona strategin här.

Några tankar från rörelsen.

Inledningsvis ställde vi frågan till Sofia Martinsson som sedan i vintras sitter i Breviksstiftelsens styrelse för KFUM Norrköpings lägergård Brevik. Sofia har själv spenderat många somrar på Brevik både som deltagare och ledare. Sofia säger:

”Vi hoppas stenhårt på en lägersommar i år. För vi vet hur många barn och unga som mår bra av en lägersommar. En lägersommar där deltagarna får växa, lära känna nya kompisar, prova nya saker och utmana sig själva. Och en lägersommar där ledare får prova sina vingar och bli viktiga förebilder. Kanske är det så, att fler barn än någon tidigare sommar behöver komma hemifrån. Och få uppleva en lägersommar just den här sommaren?”

Med anledning av nyhetsinslaget i TV4:a kan vi ta del av KFUM Sveriges konstaterande att: ”I år ser vi ett ökat tryck på vår lägerverksamhet och många av våra läger runt om i landet är redan fullbokade inför sommaren.” På Brevik finns det fortfarande platser kvar till sommarens läger.

Till sist frågade vi också Anders Melin tidigare ordförande i Breviksstiftelsen som säger: ”Vi får verkligen hoppas att sommaren 2021 ska ge många barn och ungdomar en chans att uppleva Brevik. Håller tummarna för att det ska fungera.”

Livsviktigt?

I en tid med isolering, osäkerhet och stora begränsningar till aktiviteter ser vi att konsekvensen kan bli psykisk ohälsa. Ett sommarläger kan vara precis den ventilen och möjligheten till frihet som gör livet meningsfullt. Barn och unga kan som en konsekvens av pandemin uppleva en högre stress för att klara skolarbeten, socialkontakter och en ev. otrygg hemmamiljö. Familjer kan ha fått begränsade ekonomiska förutsättningar som en konsekvens av pandemin. För att hjälpa flera att komma på läger arbetar vi på Brevik också med friplatser. En ansöka om friplats ger möjlighet att delta på läger utan att behöva ta hänsyn till ekonomi. Därför tror vi att ett sommarläger kan vara livsviktigt!

Inför sommaren 2021

På Breviks kurs och lägergård pågår planeringen för att skapa en lägersommar där alla ska känna sig trygga under de omständigheterna som gäller. Som tidigare nämnts tror vi det kan vara livsviktigt med ett sommarläger. Vi vill att alla deltagarna på läger ska få möjligheten att uppleva en svensk sommar i skärgården med grönskande natur, skratt, glädje och frihet.

Slutligen:

Vi hoppas på en Brevikssommar 2021!